Nerezové dřezy jsou klasika, ale…
Starou dobrou kuchyňskou klasikou jsou nerezové dřezy. Využívají se už hodně dlouho, a dříve měly jistě mnohem lepší praktické využití než třeba dřezy smaltované nebo plastové. Avšak dnes, přestože jsou stále používány ve velké míře, nejsou již tolik vyhledávané. Určitě jsou praktické, hned tak se nepoškodí, jsou hladké, hygienické, a snadno se čistí. Pokulhává však jejich estetičnost. V moderní kuchyni působí nerezový dřez hloupě, navíc vyžaduje neustálou údržbu, aby dobře vypadal.
Nerezové dřezy mají řadu předností
Nerezové dřezy se vyrábí z chrom-niklové potravinářské oceli. To znamená, že mají vysokou hygienickou úroveň, a tedy že v nich nezůstávají bakterie nebo něco horšího. Tento materiál je také velmi odolný vůči vysokým teplotám, nárazům i chemickým účinkům. To jsou věci, které splňují veškerá praktická očekávání, která od dřezů v kuchyni máme. Aby odolaly, pokud na ně postavíme horký plech z trouby, aby jim nevadilo, pokud nám vypadne z ruky třeba kovový hrnec, a abychom do nich mohli vylít zbytky i v nich používat chemické mycí prostředky.
Nerezové dřezy a jejich nevýhoda
Nerezové dřezy mají však i svou nevýhodu, která jejich využití poněkud limituje. A sice, že nejsou příliš ozdobné. Skutečně v moderní a luxusně zařízené kuchyni nevypadá dobře dřez z nerezu. Přestože dnes existuje množství povrchových úprav, a můžeme si vybrat, jestli chceme povrch mít lesklý (který se dobře čistí, ale je méně odolný), texturovaný (který je odolný, ale zároveň vyžaduje větší péči), nebo mikrodekorovaný (který je vysoce odolný, i hygienický), stejně jako si můžeme vybrat, jaký lesk bude náš dřez mít, do pěkně zařízené moderní kuchyně se prostě příliš nehodí, a i když bude praktický, je na pohled chladný, neosobní a sráží úroveň kuchyně o kousek níž.