Dřezy s vaničkou jako dobrý pomocník
Dřezy s vaničkou jsou vskutku vítaným pomocníkem každého kuchaře a hospodyně. Dřez není v kuchyni pouze na odkládání a umývání špinavého nádobí. Používáme ho, i když si chceme nabrat vodu na vaření, k oplachování toho, co je zrovna špinavé, ale potřebujeme to k vaření, k očištění zeleniny, opláchnutí rukou, a koneckonců i vylévání různého kuchyňského odpadu. Ovšem pokud si základní plochu dřezu zaskládáme špinavým nádobím, pak už nám k takovým činnostem nezbývá místo. Proto je velmi praktické mít u dřezu kromě jiného i vaničku, která nám v případě potřeby samotný dřez dokáže nahradit.
Dřezy s vaničkou se vždycky hodí
Vanička je u dřezu nespornou výhodou, přesto najdeme dřezy s vaničkou stále jen v některých kuchyních. Jsou o něco dražší, a také prostorově náročnější, to je pravda, a je složitější je zabudovat (tím, že mají dva odtoky místo jednoho), na druhou stranu mnohdy je opravdu oceníme. Samozřejmostí je v takovém případě otočná baterie (montovat ke dřezu i k vaničce zvlášť různé baterie by byl holý nesmysl), kterou si můžeme otočit, kterým směrem chceme, případně vytáhnout hlavici nasměrovat si vodu tam, kam chceme. S takovou vychytávkou si budete mít vždycky kde opláchnout ruce nebo očistit zeleninu, aniž byste museli vyskládat ze dřezu všechno špinavé nádobí.
Dřezy s vaničkou – jaké jsou nejlepší?
Dobrý dřez je ovšem potřeba dobře vybrat. Samotná vanička jej ani tolik neovlivní, ale musíme se dívat hlavně na orientaci dřevu vlevo/vpravo, jeho velikost (aby byl v kuchyni kam umístit), a hlavně materiál a povrch. Co nás bude zajímat nejvíc, je jeho odolnost vůči chemikáliím a vůči teplu, stejně jako jeho hladkost. Jedině hladký povrch nám totiž zajistí, že se nám ve dřezu nebudou usazovat mikrobi, špína nebo plíseň, byť sebeméně viditelná. Naproti tomu odtok by měl být vroubkovaný, aby mohla voda odtékat a nestála v něm. A pokud takový dřez najdeme, a bude nám stylově zapadat do naší koncepce kuchyně, můžeme si gratulovat.